Table of Contents
Dit zijn enkelwingerd/single vineyard wijnen. Zuid-Afrika produceert een compleet gamma wijnen, inclusief mousserende en edelzoete. De beste vonkelwyn wordt gemaakt volgens de traditionele Méthode Cap Classique met tweede gisting op fles. Edeloes/Noble Late Harvest staat voor rijke, natuurlijk zoete wijnen van laat geoogste druiven met edele rotting. Onderstaand een kleine, volstrekt onvolledige greep uit de lijst van herkomstbenamingen.
Begin 19e eeuw genoot Constantia internationale bekendheid voor de muskaatwijn van het gelijknamige wijngoed. Wijnproeverij. Tegenwoordig produceert het alleen maar droge wijnen die profiteren van de lange hangtijd van de druiven. Dankzij de ligging zo vlak bij zee is Constantia namelijk een van de koelste gebieden van heel Zuid-Afrika. Het bekendste herkomstgebied en tevens centrum van de Kaapse wijnbouw is Stellenbosch, bijgenaamd Eikestad vanwege de vele eikenbomen in de stad
Vandaag de dag is Stellenbosch een uitgebreid herkomstgebied met diverse zones die ieder over verschillende klimatologische eigenschappen beschikken, variërend van koel en winderig vlak bij zee tot vrij warm meer landinwaarts. Een en ander komt duidelijk naar voren in de verscheidenheid aan wijnen, zowel wit als rood. Qua reputatie en bekendheid is Paarl een goede tweede en de eeuwige concurrent van Stellenbosch.
Vergeleken met Stellenbosch is Paarl over het algemeen wat warmer. De lokale specialiteit hier is Syrah/Shiraz. Getuigen Stellenbosch en Paarl van het Hollandse verleden van de Kaap, in Franschhoek kun je dan weer de Franse sfeer opsnuiven (Meer info). Het is een erfenis uit de tijd dat veel Hugenoten zich hier vestigden
De bovengenoemde gebieden liggen allemaal op korte afstand van Kaapstad. In de loop der tijd is de wijnbouw echter steeds verder uitgebreid naar het noorden, noordoosten en oosten. Ten noorden van Kaapstad gebeurde dat in gebieden als Swartland en Tulbagh, richting noordoosten en achter de Drakensbergen in de Breede Rivier vallei en Robertson, en naar het oosten in het koele Walker Bay bij Hermanus, pal aan zee..
Zuid-Afrika wordt dankzij haar afwisselende landschappen en innemende volkeren zachtmoedig beschreven als 'de regenboognatie', een diversiteit die ze volmondig omarmt. Je vindt hier een heerlijke culinair aanbod en . En met de juiste haal je zo de Zuid-Afrikaanse invloeden in huis.
is toegevoegd aan uw winkelwagen. Niet op voorraad Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Vrede en Lust in Franschhoek De wijnbouw van Zuid-Afrika vindt zijn oorsprong kort na het jaar 1652, het jaar dat de eerste Europeanen zich aan Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) vestigden. Het seizoen van de wijnbouw begint er, vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond, in september.
Vooral de Kaapprovincie is zeer geschikt voor wijnbouw, dat komt voornamelijk door een koude zeestroming vanaf Antarctica. Winden koelen boven het koude water af en zorgen voor een gematigd klimaat aan de Kaap. In Nederland zijn Zuid-Afrikaanse wijnen populair, zo nemen zij de tweede plaats in op de consumptieranglijst. Het totale areaal in Zuid-Afrika bedraagt ruim 118.000 hectare.
Er wordt zo'n negen miljoen hectoliter wijn geproduceerd waarvan een groot deel tot brandy wordt verwerkt. Zuid-Afrika is de achtste wijnproducent ter wereld; het land levert 3,1 % van de wereldwijnproductie. De wijn wordt vaak in tanks of in houten vaten opgevoed. Er wordt jaarlijks ruim 400 miljoen liter wijn geëxporteerd waarvan meer dan de helft in bulk.
Het gebied is zo'n 800 km lang. Verreweg de meeste wijngaarden bevinden zich aan de Westkaap in de buurt van de kust. Op afstand volgt als tweede wijnbouwgebied de Noord-Kaap. In andere gebieden is er eigenlijk geen wijnbouw van enige omvang. Er zijn sinds de invoering van de wijnwet in 1973 zes wijnregio's benoemd waarvan de wijnen de erkende titel "Wine of Origin" op het etiket mogen voeren.
De 6 regio's zijn onderverdeeld in 26 districten, 67 wards, 179 estates en nog individuele wijngaarden: Region: een combinatie van districten of delen van districten. Niet alle districten zijn onderdeel van een region. District: een afgebakend herkomstgebied. Binnen een district is een grotere variatie aan bodemtypen mogelijk dan bij een ward.
De wijnen hebben een kenmerkend eigen karakter. Niet alle districten hebben ‘wards’. Estate: één boerderij of een combinatie van nauw samenwerkende boerderijen die samen gebruikmaken van één kelder. Alleen de druiven van de genoemde estate worden voor een estatewijn gebruikt. Single vineyard: één wijngaard is de kleinste productie-eenheid en mag slechts maximaal 6 hectare groot zijn.
Al sinds 1652 wordt er in Zuid-Afrika wijn verbouwd, maar sinds de apartheid is de wijnbouw in dit land pas echt opgebloeid. Een nieuwe, jonge generatie wijnmakers hebben Zuid-Afrika op de kaart gezet met hun prachtige wijnen. De meeste wijngaarden vind je dichtbij bij de kust, aan de Westkaap en rondom Kaapstad.
Table of Contents
Latest Posts
Verschillen Tussen Lasersnijden En Vlamsnijden - Lasersnijden van platen en buizen - Voet-Lasercutting.be
Hoe Organiseer Je Een Wijnproeverij: 11 Dingen Die Je ... - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Wijnproeverij Port En Spijs - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Navigation
Latest Posts
Verschillen Tussen Lasersnijden En Vlamsnijden - Lasersnijden van platen en buizen - Voet-Lasercutting.be
Hoe Organiseer Je Een Wijnproeverij: 11 Dingen Die Je ... - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis
Wijnproeverij Port En Spijs - Wine-Point.be - Wine Tasting bij jou thuis